Huursite Pararius: Plafond huurprijzen Amsterdam lijkt bereikt

De huurprijzen van vrije sectorwoningen in de stad lijken te stabiliseren. Het afgelopen kwartaal nam de gemiddelde huurprijs per vierkante meter met 1,4 procent toe ten opzichte van een jaar geleden.

Uit cijfers van huurwoning-site Pararius blijkt dat een Amsterdamse vierkante meter huurwoning in de vrije sector 22,28 euro kost en dat is bijna 7,50 euro boven het landelijk gemiddelde. In het Centrum ligt die prijs zelfs op 24,93 euro en in Zuid betaal je per maand gemiddeld 23,67 euro voor een vierkante meter. De prijzen stegen daar met respectievelijk 2,3 en 2,4 procent.

Lees ook: 370.000 euro voor een huis? 'Mensen willen het niet meer betalen'

Internationale bedrijven kopen voor expats
De stabilisering van de prijzen zou zou het resultaat zijn van extra huuraanbod in het 1500 tot 3000 euro segment. 'Dit aanbod komt grotendeels van private investeerders of internationale bedrijven. Voor die laatste groep is het interessanter om voor de expats die zij moeten huisvesten iets te kopen en dit vervolgens te blijven verhuren', schrijft Pararius.

Lees ook: Woningcorporatie Stadgenoot wil huurders verplicht verhuizen naar kleinere woning

Waar nog wel flinke stijgingen in huurprijzen te zien zijn, zijn de wijken aan de rand van de stad. Zo is de gemiddelde huurprijs in Noord het afgelopen kwartaal met 14,9 procent gestegen tot 16,98 euro per vierkante meter. In Zuidoost liggen de huren inmiddels 10,1 procent hoger dan een jaar eerder en betaal je voor een vierkante meter huurwoning 13,76 euro.