Vraagprijs woning Amsterdam met 29,5 procent gestegen

Wie zich hoofdstedelijke huizenbezitter wil noemen, moet steeds dieper in de buidel tasten. Ten opzichte van vorig jaar is de huizenprijs met bijna 30 procent gestegen, zo blijkt uit de voorlopige kwartaalcijfers van makelaarsvereniging NVM. Volgens diezelfde cijfers werd uiteindelijk 21,6 procent meer betaald voor een woning.

Een niet onbekende verklaring is dat het aantal beschikbare huizen in rap tempo daalt. De makelaarsvereniging berekent dat 22 procent minder woningen beschikbaar zijn ten opzichte van het vorige jaar. 

NVM-voorzitter Ger Jaarsma drukt gemeenten op het hart dat nieuwe woningen nodig zijn. 'Nieuwbouw moet de huizenmarkt voor imploderen behouden', schrijft hij bij de toelichting op de kwartaalcijfers.  'Gemeenten moeten hun beste beentje voorzetten'. 

Lees ook: Woninggekte: Kwart huizen verkocht zonder voorbehoud financiering

De transactieprijs ligt nu op recordhoogte. Nooit eerder werd zo veel geld neergelegd voor een woning. Gemiddeld betalen Nederlanders 258.000 euro voor een woning, 2 procent boven het niveau van 2008, vlak voor de financiële crisis. 

Het jongste voorbeeld van de exorbitante woningmarkt komt uit de Baarsjes. Daar is sinds twee weken een woning van 72 m2 te koop voor een luttele 498.000 euro. Wel kan de nieuwe eigenaar in een tuin van 7 bij 4 van het zonnetje genieten.