Ivens: 'Geen huis verkopen zonder voorbehoud van financiering'

Wethouder Laurens Ivens van Wonen roept makelaars in Amsterdam op niet in zee te gaan met kopers zónder een voorbehoud van financiering.

In Amsterdam wordt inmiddels een kwart van de huizen verkocht zonder financieringsvoorbehoud. En dat brengt flinke risico's met zich mee voor de koper. Bij een dergelijke verkoopdeal zet de koper namelijk aan het huis vast. Als achteraf het geld toch niet bij elkaar gebracht kan worden, is een boete het gevolg. Dit kan oplopen tot in de tienduizenden euro’s.

Makelaars gaan volgens wethouder Ivens te makkelijk mee in het maken van deze volgens hem onverantwoorde koopafspraken. Dit zegt hij in het AT5-programma Park Politiek. 'Ik heb makelaars vaak opgeroepen een bouwkundige keuring en financieringsvoorbehoud gewoon te accepteren. Maar van makelaars krijg ik dan terug dat de verkoper "het toch echt zo wil." De wet schiet echt nog tekort om kopers op de Amsterdamse woningmarkt te beschermen.'

Brandbrief
Ivens gaat in Park Politiek ook in op zijn brandbrief die hij aan informateur Tjeenk Willink heeft gestuurd met de oproep om in de lopende kabinetsbesprekingen de problemen op de Amsterdamse huizenmarkt mee te nemen.