Lieve wil doorleren maar moet van school af: 'Hoop dat andere kinderen dit niet hoeven meemaken'

Alsof niemand nog vertrouwen in haar had, zo voelde het voor de 16-jarige Lieve Piket, die op haar school, het Berlage Lyceum, niet verder mag leren. Ze stapt daarom over naar het IJburg College. Daar is ze met haar havo-diploma wél welkom op het vwo. 

Het Berlage Lyceum eist dat leerlingen die na de havo willen doorstromen naar het vwo een cijfergemiddelde van een 7 moeten hebben. Lieve had een 6,6 en kwam dus vier tiende tekort. Daarom moet ze nu van school af. AT5 besteedde vorige week aandacht aan de zaak.

Klacht ongegrond verklaard
Haar moeder Maud Knook legde zich in eerste instantie niet neer bij de beslissing van de school. Ze diende een klacht in bij de Landelijke Klachtencommissie Onderwijs. De klacht werd ongegrond verklaard, omdat scholen zelf mogen beslissen of en welke eisen gesteld worden aan het doorstromen. De Klachtencommissie zou wel een brief met dwingende adviezen naar het Berlage Lyceum gaan sturen.

Lees ook: Scholenkoepel OSVO wil werk maken van strenge eisen voor doorstromers

Volste vertrouwen in Lieve
Voor scholier Lieve was de zaak heel zwaar. Toen ze gisteren met haar moeder bij de klachtencommissie zat, vroeg een van de leden aan haar of ze nog iets wilde toevoegen. Ze antwoordde: 'Ik heb het als heel erg ervaren dat niemand vertrouwen in mij had. Ik hoop dat andere kinderen dit nooit mee hoeven te maken.'

'Gelukkig heeft de directeur van het IJburg College meteen het volste vertrouwen in Lieve. Daar had hij tijdens het intakegesprek maar een paar minuten voor nodig', vertelt haar moeder Maud. 'Hij zag dat ze meer in haar mars heeft dan wat men op Berlage Lyceum van haar durft te zeggen.' 

16-jarige scholier naar volwassenonderwijs
De 16-jarige zoon van Caroline Meijer maakte ongeveer hetzelfde mee. Hij haalde dit jaar zijn vmbo-t-diploma en wilde door naar de havo. Op zijn school de Christelijke Scholengemeenschap Buitenveldert mocht dat niet, omdat zijn cijfergemiddelde van 6,2 net te laag was. De school eist een 6,5 om door te mogen stromen.

'Ik voel me volkomen machteloos', zei zijn moeder vorige week tegen AT5. 'Waar zijn we mee bezig? Iemand van 16 die zo gemotiveerd is om door te leren, dat moet je koesteren.'

Het goede nieuws is dat zijn school wel heeft beloofd hem over te plaatsen naar het Joke Smit College voor volwassenonderwijs. Zijn moeder is blij dat haar zoon die plek krijgt, maar het blijft vreemd voor haar dat CSB het blijkbaar makkelijker vindt het zo te regelen in plaats van hem gewoon op school te houden. 

'Dit moet per direct stoppen'
De gemeenteraad en wethouder Simone Kukenheim van Onderwijs zijn teleurgesteld in de middelbare scholen in Amsterdam die eisen stellen aan ambitieuze leerlingen die een niveau hoger willen. Aan die praktijk moet per direct een eind komen, zeiden zij in de gemeenteraad. Het zou het eigen besluit van een leerling moeten zijn om door te stromen, niet dat van een school. En een diploma zou genoeg moeten zijn om toegelaten te worden tot een volgend niveau. Het cijfergemiddelde doet er niet toe, vinden de politici.

Lees ook: Politiek teleurgesteld in Amsterdamse scholen: 'Doe wat het beste is voor onze kinderen'