Kwaku-nostalgie: oude garde weer bij elkaar op Reet Petite

Gisteravond was er een van nostalgie op het Kwakufestival in Zuidoost. De stand 'Reet Petite' stopte in 2008 op Kwaku, maar stond eind jaren 70, begin jaren 80 al op het festival. Dit jaar is hij weer even terug. 'Reet Petite is de roetoe (roots) van Kwaku', aldus een bezoeker.

Maar liefst 28 jaar stond de stand op het festival, deze editie is hij even terug van weggeweest. 'Nu komt de oude garde weer bij elkaar', zegt Jim van Vennen, standhouder van de huidige stand Brasil.  'Altijd was er een hele goede sfeer. Daarom heb ik ze ook de gelegenheid gegeven om de reünie bij mij te doen', zegt Van Vennen. 

Primitief
'Wat het speciaal maakt was die primitiefheid erin, de setting was primitief', zegt een bezoeker. 'Het was open, het was toegankelijk voor iedereen, voor alle kleuren en alle geuren. Dat was een voorbeeld voor de complete integratie die we vandaag de dag moeten nastreven.'

Ook de band is onderdeel van een stukje nostalgie. 'Ze spelen, en ze stoppen ook plotseling!', zegt medegrondlegger van Reet Petite Albert Brendanon. 'Wat het zo bijzonder maakt? De vriendenkring.'


Het Kwakufestival duurt nog tot 6 augustus. AT5 is er natuurlijk vier weekenden bij. Verslaggever Waldy van Geenen maakt dagelijks een aantal reportages vanaf het festivalterrein. Hier kun je meer reportages vinden.