Enquête VEH: 'Slechts klein percentage woningbezitters wil erfpacht afkopen'

Amsterdamse huizenbezitters lopen niet warm voor het afkopen van hun erfpacht. Dit concludeert de Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van een enquête die is ingevuld door 5371 Amsterdamse leden.

Volgens de VEH zal slechts zes procent gebruikmaken van de mogelijkheid om de erfpacht voor eeuwig af te kopen. Deze zes procent betaalt hier gemiddeld 37.279 voor, zo schrijft Het Parool vrijdagmiddag. 

Gemiddeld kwamen de respondenten uit op een bedrag van 111.000 euro voor het afkopen van de erfpacht. De meeste ondervraagde huizenbezitters beschouwen een bedrag van 35.000 euro als kantelpunt. Voor dit bedrag zouden ze afkoop nog overwegen, daarboven niet meer. 

Van tafel
De respondenten omschrijven het huidige voorstel veelal als 'oneerlijk, niet realistisch' en 'slecht onderbouwd'. De VEH stelde eerder al dat de huidige plannen beter van tafel kunnen. De Makelaarsvereniging Amsterdam (MvA) kwam recent met een zelfde conclusie.

Onder Amsterdammers bestaat eveneens veel weerstand. Zo kwam het al tot protestacties en uitten veel Amsterdammers hun ongenoegen tegenover de politiek. Ook verschillende partijen zitten nog met vragen omtrent het nieuwe voorstel.

Wil je op de hoogte blijven van alle erfpachtontwikkelingen, check dan het AT5 erfpachtdossier. Heb je zelf een verhaal over erfpacht in de stad? Mail dan een korte uitleg met je contactgegevens naar wonen@at5.nl.