Overstaptermijn eeuwigdurende erfpacht mogelijk verlengd

De overstaptermijn voor de eeuwigdurende erfpacht wordt mogelijk verlengd. Dat zei wethouder Eric van der Burg vanavond tijdens een bijeenkomst in Zuid.

Van der Burg liet weten dat hij dit verwacht vanwege de aanhoudende kritiek op de plannen. In het eerste voorstel van het gemeentebestuur zouden erfpachters tot eind dit jaar hebben om te kiezen voor de korting. Dat kan de gemeente in totaal maximaal 1 miljard euro gaan kosten. 

De wethouder liet weten dat hij vanwege de reacties niet verwacht dat veel mensen de afkoop van de erfpacht kunnen financieren. 

In Amsterdam staat zo'n 80 procent van de huizen op erfpachtgrond. Tot nu toe was er sprake van voortdurende erfpacht. Na afloop van een canon, meestal 50 of 75 jaar, gingen de bedragen fors omhoog. Kopers van huizen hielden daar vaak geen rekening mee en banken deden steeds vaker moeilijk om erfpacht-woningen te financieren.

Wil je op de hoogte blijven van alle erfpachtontwikkelingen, check dan het AT5 erfpachtdossier. Heb je zelf een verhaal over erfpacht in de stad? Mail dan een korte uitleg met je contactgegevens naar wonen@at5.nl.