NVM: 'Huizenprijzen Amsterdam in jaar tijd met 17% gestegen'

De gemiddelde prijs van een woning in de stad is het afgelopen jaar met zeventien procent gestegen. Gevolg is dat het aantal verkochte huizen het afgelopen kwartaal met zo'n zeventien procent is gedaald, dat blijkt uit cijfers van de NVM. Reden is 'een krimpend woningaanbod dat niet aan de grote vraag en aanhoudende prijsstijgingen kan voldoen.'

De NVM komt vandaag met een rapport over het derde kwartaal van 2017. Het rapport is landelijk maar Amsterdam steekt er vaak met kop en schouders bovenuit. Zo is de gemiddelde huizenprijs hier in één jaar tijd twee keer zo hard gestegen als het landelijk gemiddelde.

Lees ook: Expats veroveren de stad: 'Ze betalen zo 1700 euro huur'

Waar je gemiddeld 337.000 euro betaald voor een huis in Nederland betaal je in Amsterdam gemiddeld 506.000 euro. 'Voor mensen met een beperkte financieringsruimte lijkt daarmee geen plaats meer te zijn in de regio Amsterdam', aldus de NVM-voorzitter.

Goedkope woningen verdampt 
Echt goedkope woningen zijn er dan ook vrijwel niet meer. Het aantal verkopen van huizen onder de 200.000 euro is met 67 procent gedaald, in één jaar tijd. 'Huishoudens met een beperkte financiële armslag zullen hun heil moeten zoeken in omliggende gebieden of uit moeten wijken naar de vrije huursector.'

Lees ook: 370.000 euro voor een huis? 'Mensen willen het niet meer betalen'

Ook de verkooptijd is veel lager in Amsterdam. De gemiddelde woning is binnen twee maanden verkocht, landelijk duurt dat meer dan acht maanden. 

Trend zet zicht voort
'In de grote steden wordt het steeds moeilijker om het aantal transacties uit het verleden te halen, vooral ook omdat er te weinig huishoudens de woning te koop zetten. In de ruimere woningmarktgebieden zal de woningmarkt de komende periode verder aantrekken', valt te lezen in het rapport. Vooral omliggende gemeenten zullen dus blijven profiteren.