Zorgen bij horeca-verenigingen om onderzoek naar toeristenbelasting

Horeca-ondernemers in het centrum van de stad maken zich zorgen om een idee van wethouder Udo Kock om een extra 'toeristenbelasting' te heffen. In een brief aan de wethouder uiten werkgeversorganisatie VNO-NCW, de Vereniging van Recreatie-Ondernemers en Koninklijke Horeca Nederland hun zorgen over het proefballonnetje.

De mogelijkheid wordt onderzocht om toeristen in het centrum een extra heffing van vijf à tien euro per nacht te rekenen. Het raakt vooral toeristen die de budgethotels van de stad opzoeken in de portemonnee. Volgens een woordvoerster van de wethouder zit 28 procent van het toerisme in de stad aan de budgetkant. Kock wil dat er toeristen komen die de stad ook meer kunnen opleveren. 'We willen sturen op kwaliteitstoerisme', zei Kock al eerder in Het Parool. In hetzelfde interview noemde hij al specifiek een tientje per nacht aan toeristenbelasting. Nu ligt dit bedrag, voor een hotel dat bijvoorbeeld 50 euro per nacht kost, op 2,50 euro.

Belangenvereniging
Maar het plan, dat nog verre van concreet is, stoot nu al tegen het zere been van de horeca-belangenvereniging. Ze noemen de proefballon disproportioneel. Ze zijn bang dat Kock ongelimiteerd belastingen voor toeristen wil doorvoeren, schrijft De Telegraaf. In de eerste helft van maart wil de wethouder in gesprek met de branche.

Niet per se een tientje
In 2018 gaat de toeristenbelasting in het centrum omhoog naar 6 procent. Buiten het centrum gaat het juist omlaag naar 4 procent. Nu is het tarief in de hele stad 5 procent. Het idee om nog eens tot een tientje extra te belasten wordt onderzocht. Hoe dit wordt uitgewerkt is ook nog onbekend. 'Dit kan om vijf euro gaan, of om bijvoorbeeld tien euro', zegt een woordvoerster van wethouder Kock. De verhoging ziet de wethouder als instrument om 'te sturen op type toerist en op meer spreiding van toeristen over de stad'.

Opzet voor nieuw college
De mogelijkheden worden door een bureau onderzocht. Verwacht wordt dat het onderzoek naar de extra heffing komende zomer zal zijn afgerond. De ideeën worden vooral in de steigers gezet als voorbereiding op een nieuw college. De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 21 maart 2018.