Dag 2 rechtszaak moord Djordy: 'Ik ga toch niet iemand knallen?'

Vandaag was de tweede dag in het proces tegen de zeven mannen die worden verdacht van de moord op Djordy Latumahina op 8 oktober 2016.

De schutters hadden het gemunt op een drugscrimineel die ook in het appartementencomplex aan het Koningin Wilhelminaplein woonde, en zijn vergelijkbare donkere Mini Cooper in dezelfde garage parkeerde. Ze vergisten zich en zagen Djordy aan voor hun eigenlijk doelwit. Ook de vriendin van Latumahina raakte zwaargewond.

In totaal zijn er zeven verdachten in de zaak. Voor het proces zijn negen zittingsdagen ingeroosterd. Dit gebeurde er op de tweede dag van het proces. 

Lees ook: Dag 1 rechtszaak moord Djordy: Mini Cooper van doelwit in augustus al gevolgd

15.30 uur:
De zaak is klaar voor vandaag. Vooral bij verdachte Tony D. liepen de emoties hoog op. Hij herhaalde meerdere keren niets met de moord te maken te hebben. 'Ik ga toch niet iemand knallen?' 

Zijn advocaat Bénédicte Ficq vroeg halverwege de middag aan de rechtbank of haar cliënt eerder weg mocht, omdat hij 'er doorheen zat'. Ook Ulrich B. en Cedric R. hadden er op een bepaald moment genoeg van en vroegen via hun advocaten of ze eerder weg mochten. Tot grote ergenis bij de nabestaanden op de publieke tribune. 

Uiteindelijk mochten alleen Tony D. en Ulrich B. van de rechtbank eerder vertrekken. Tony D. omdat hij er mentaal doorheen zat en Ulrich B. vanwege gezondheidsklachten. Aan het einde van de middag liet Richard Korver, de advocaat van de ouders van Djordy, weten dat de ouders hopen dat verdachte Tony D. morgen en de rest van het proces wel wil ingaan op vragen van de officier van jusititie. 

13.30 uur:
De rechtbankvoorzitter vertelt dat de vriendin van Djordy, die vandaag ook bij de rechtszaak aanwezig is, bij de schietpartij werd geraakt door zes kogels. Ze is uit angst verhuisd. Uit het dossier blijkt dat het destijds 2-jarige dochtertje, dat ook in de auto zat, op een haar na is geraakt; op een paar centimeter van het kinder-zitje werd een kogelinslag gevonden. 

De vriendin van Djordy was vorig jaar maart nog niet in staat om zelfstandig voor haar dochter te zorgen. Het kind kampt met angstaanvallen en moest na de schietpartij in therapie. 

13.00 uur:
In de gecrashte vluchtauto die na de liquidatie van Djordy Latumahina werd gevonden is op meerdere plekken dna aangetroffen van Djurgen W., een van de vermeende schutters. Hoe zijn dna aan de binnenkant van de dop van een colaflesje met brandbare vloeistof terecht is gekomen, kon W. vanmorgen niet beantwoorden. Zijn dna is ook op de bekleding achterin de vluchtauto gevonden. 'Ik zal wel een keer in die auto hebben gereden, maar niet op 8 oktober', verklaarde hij.

Het Openbaar Ministerie ziet in Djurgen W. en Tony D. de mannen die het gezin Latumahina 'aan flarden schoten', zoals de officier van justitie het vanmorgen omschreef. De schietpartij duurde alles bij elkaar zo'n dertig seconden. 

Zowel Djurgen W. als Tony D. ontkennen vandaag in alle toonaarden. 'Ik ben het absoluut niet. En hij mag godverdomme zeggen dat ik het niet ben. Hij heeft met die jongens in de auto gezeten', schreeuwde Tony D. vanmorgen. 

Met die 'hij' doelt Tony D. op mede-verdachte Ulrich B. Die verklaarde eerder bij de politie dat hij de auto in de parkeergarage aan het Koningin Wilehlminaplein klaar had gezet waarin de schutters hun doelwit opwachtten. 

B. regelde ook de later in Hoofddorp gecrashte vluchtauto, de Seat Leon. Waarom hij dat deed, met wie en in opdracht van wie, wil Ulrich B. vandaag niet verklaren. 'Ik heb niets aan mijn verklaring toe te voegen'.

Wiethandel
De verdachten ontkenden gisteren met klem ook maar iets te maken te hebben met de moord op Djordy en de poging tot moord op zijn vriendin en hun kind. De verdachten verklaarden in wiet te handelen en om die reden soms in de nachtelijke uren op verschillende locaties af te spreken.

Officier van justitie Caroline Cnossen gelooft niets van dat verhaal en wijst op de enorme hoeveelheid bewijs die er tegen de verdachten ligt. Zo is er DNA gevonden in een vluchtauto, er zijn camerabeelden van de schutters en diverse afgeluisterde gesprekken.

De rechtszaak begon om 10.00 uur. AT5 doet de hele dag live verslag vanuit de rechtbank.