Dag 1 rechtszaak moord Djordy: Mini Cooper van doelwit in augustus al gevolgd

Vandaag stonden de zeven verdachten van de moord op Djordy Latumahina voor het eerst voor de rechter voor de inhoudelijke behandeling van de zaak. Op 8 oktober 2016 werd Djordy in de parkeergarage onder zijn woning aan het Koningin Wilhelminaplein voor de ogen van zijn vriendin en dochtertje doodgeschoten.

Lees ook: Groep van zeven staat terecht voor moord Djordy Latumahina: wie is wie?

De schutters hadden het vermoedelijk gemunt op een crimineel die ook in het appartementencomplex woonde, en zijn vergelijkbare donkere Mini Cooper in dezelfde garage parkeerde. In totaal zijn er nu zeven verdachten in de zaak. Voor de zaak zijn negen zittingsdagen ingeroosterd, lees hier terug wat er op dag 1 gebeurde.  

15.30 uur
Om de dag van de schietpartij zelf te bespreken is het wat de rechtbank betreft belangrijk dat Ulrich B. ook aanwezig is. Hij was vandaag afwezig in verband met meerdere operaties na een hernia, hij kan niet de hele dag in de rechtbank zitten. 

14.50 uur:
Cedric R., één van de veronderstelde organisatoren, is het vragenvuur en de toon zo zat dat hij niets meer wil zeggen. Ook Tony is nu boos op het OM.

14.30 uur:
Een van de rechters spreek zijn verwondering uit over waarom de verdachten niet eerder hebben verklaard over hun onderlinge handel in softdrugs. 'Jullie zitten maandenlang in voorarrest voor een liquidatie. Die zaak kunnen jullie onderuit halen door te verklaren over jullie softdrugs en toch gebeurt dat niet.' De sfeer tussen de verdachte Tony D. en de officier van Justitie slaat vervolgens om:

14.15 uur: 
Het verhoor spitst zich steeds verder toe op de dag van de schietpartij. De gehuurde Mercedes Vito zou zijn gebruikt voor een voorverkenning bij het appartementencomplex aan het Koningin Wilhelminaplein.

14.00 uur: 
De frustratie bij Tony D., volgens het OM de blonde man die geschoten heeft, neemt toe. 'Alle reisbewegingen die ik naar Cedric heb gemaakt zijn alleen maar in verband in met softdrugs.' Deze bewering wordt beaamd door Cedric R. 

12.30 uur: De zitting ligt tot half twee stil voor de lunch. 

12.05 uur: 
De drie verdachten zijn volgens het OM na de liquidatie opgehaald in Mercedes Vito, deze gehuurde auto stond op naam van hoofdverdachte Cedric R. 

12.00 uur: 
De voorbereidingen voor de liquidatie van Gino M., het eigenlijke doelwit, waren in augustus al begonnen, stelt het OM. 

11.30 uur:
De rechtbank bespreekt nu de bewegingen van de verdachten in de maanden voorafgaand aan de fatale schietpartij. 

11.10 uur:
Vermeend schutter Tony D. vertelt over een wapen dat hij thuis had liggen:

11.00 uur: 
'De handel' en pokeren, dat waren de voornaamste inkomstenbronnen van Cedric R. 

10.50 uur: 
Eerst is Cedric R. aan de beurt, volgens het OM de coördinator achter de actie. Hij vond een zender onder zijn auto sliep daarom met een vuurwapen onder zijn matras. 


10.40 uur: 
Een van de verdachten werd na een opmerkelijke undercoveractie opgepakt. Lees hier hoe dat ging: Verdachte vergismoord meldde zich na intimidatie: 'Ik lijk op die blanke knakker' 

10.30 uur:
Het is ontzettend druk in de rechtszaal, er is veel belangstelling. De rechtbank gaat zo in op wat er die dag gebeurd is en drukt de nabestaanden op het hart dat er moeilijke momenten zullen volgen. 


10.20 uur:

Het Openbaar Minsterie is op zijn zachtst gezegd not amused met het nieuwsbericht van gisteren:

10.05 uur
De zitting zou om 9.00 uur beginnen, maar begint ongeveer een uur later. Er is veel publiek in de zaal aanwezig.

10.00 uur
Zes van de zeven verdachten zijn bij de zaak. Ulrich B., de vermeende chauffeur van de vluchtauto's, is door een rugblessure afwezig: