Spoeddebat met wethouder Kock over rondvaartfiasco

De voltallige oppositie heeft een zogeheten interpellatiedebat aangevraagd met wethouder Udo Kock over het mislukte rondvaartboten-beleid.

De wethouder wordt woensdag aan de tand gevoeld over de fouten die gemaakt zijn bij de verguningverlening aan rondvaartboten. Bovendien zette de Raad van State een streep door de kern van het nieuwe beleid. 

Lees ook: Rondvaartfiasco compleet voor gemeente: Waternet van dossier gehaald

Kort nadat duidelijk was geworden welke reders er voor een vergunning in aanmerking zouden komen, werden er opmerkelijke fouten in het beoordelingsproces ontdekt. Vrijwel identitieke boten kregen een geheel andere beoordeling. Ook bleek dat er onvoldoende onderzoek was gedaan naar mogelijke schijnconstructies en stromannen. 

Lees ook: Raad van State zet streep door nieuw vergunningsysteem voor rondvaartboten

De Raad van State verwees een belangrijk deel van het beleid naar de prullebak, waardoor de nieuwe vergunningen voor bepaalde tijd weer moesten worden ingetrokken. Na een vernietigend rapport van Deloitte besloot de wethouder de dienst die de vergunningen verleende, Waternet, van het dossier te halen. Er wordt voorlopig geen enkele vergunning meer verleend, en volgens Kock moeten de partijen 'terug naar de tekentafel'.  

De oppostiepartijen willen weten of de wethouder wel genoeg gedaan heeft om de problemen te voorkomen. Ook hebben zij vragen of de mislukte vergunningverlening juridische consequenties heeft. 

Lees ook: Wethouder Kock: 'Dit vind ik ernstig, dit kan gewoon niet'

Het interpellatiedebat is woensdagmiddag in de gemeenteraad, vlak na het interpellatiedebat over het erfpachtreferendum, het andere hoofdpijndossier van dit moment.