Fel debat over rondvaartboten: gemeenteraad eist onderzoeken

De gemeenteraad heeft vandaag fel gedebatteerd met wethouder Udo Kock over de vergunningen voor de rondvaartboten die vanaf 2020 door de Amsterdamse grachten mogen varen. De raad heeft er grote moeite mee dat meerdere rederijen met historische boten een vergunning zijn misgelopen.

Ook vragen de raadsleden zich af hoe het kan dat volgens de wethouder de vergunningsprocedure goed is verlopen, maar de uitkomst zo tegenvalt.

Lees ook: Wethouder weigert vergunningen rondvaartboten opnieuw te verdelen

Het grote probleem: in de categorie beeldbepalende boten - een categorie om unieke en vaak oude schepen voor de grachten te behouden - is driekwart van de 60 beschikbare vergunningen naar 'gewone' rondvaartboten gegaan. Voor verschillende kleine en middelgrote rederijen zijn ontslagen onvermijdelijk, sommigen dreigen zelfs failliet te gaan.

Onderzoek Rekenkamer 
De drie moties van D66, PvdA en GroenLinks die vanmiddag zijn ingediend zijn alledrie aangenomen. Het college moet van de raad zo snel mogelijk met een oplossing komen zodat straks niet bijna alleen gewone rondvaartboten door de grachten varen en rederijen met historische boten mogelijk failliet gaan. Daarnaast heeft de Rekenkamer opdracht gekregen onderzoek te doen naar het verdelen van de vergunningen en wil de raad een tweede onderzoek door een extern bureau.

Lees ook: Dossier nieuwe regels rondvaartbranche

Volgens wethouder Kock is de procedure niet verkeerd gelopen. 'Alleen de uitkomst is niet helemaal wat we wilden en dat is jammer. We gaan kijken wat we voor die historische boten kunnen doen', zei hij tegen AT5. Kock gaat de verdeling van de rondvaartbootvergunningen niet opnieuw doen of aanpassen. Dat kan juridisch niet, zei hij.

De zo bekritiseerde herverdeling van de vergunningen geldt voor rondvaartboten langer dan 14 meter. De wethouder wil met de herverdeling de macht van de grote rederijen breken en ruimte bieden aan meer kleine rederijen. Dat lijkt vooralsnog niet gelukt.