Femke Halsema donderdag 12 juli beëdigd als burgemeester

Femke Halsema wordt donderdag 12 juli officieel beëdigd als burgemeester van Amsterdam. In een speciaal ingelaste gemeenteraadsvergadering zal ze de ambtsketen omgehangen krijgen, waarschijnlijk door waarnemend burgemeester Van Aartsen.

De gemeenteraad koos Halsema vorige week woensdag als favoriete kandidaat, na een marathonzitting van bijna vijf uur. Vanmiddag droeg minister van Binnenlandse Zaken Ollongren haar officieel voor, en maakte zij haar benoeming bekend na afloop van de ministerraad.

Lees ook: Femke Halsema nieuwe burgemeester van Amsterdam

Rommelige procedure 
De benoeming van Halsema verliep rommelig en met de nodige hindernissen. Zo werd de sollicitatieprocedure opnieuw geopend omdat er niet genoeg 'benoembare' kandidaten waren, had de gemeenteraad er maar liefst 4,5 uur voor nodig om tot een keuze te komen, en was de uiteindelijke bekendmaking van de naam van Halsema ook niet bepaald feestelijk te noemen. 

Lees ook: Is burgemeestersbenoeming nog wel van deze tijd? 'Ik mag hopen dat het de laatste keer is'

Feestelijk
De beëdiging volgende week donderdag zal wél feestelijk verlopen. Bij de installatie van Eberhard van der Laan acht jaar geleden was zijn familie aanwezig, en gaven ook de nog levende oud-burgemeesters van Amsterdam acte de présence.

Ook familieleden van de overleden burgemeesters Polak en Patijn woonden toen de bijeenkomst bij. In een bomvolle raadszaal kreeg Van der Laan de ambtsketen omgehangen door toenmalig waarnemend burgemeester Asscher.

Halsema neemt de ambtsketen over van Jozias van Aartsen, die in december vorig jaar als waarnemer werd aangesteld. AT5 zal de beëdiging donderdag live uitzenden.