Marcel Keizer openhartig en vastberaden: 'Na een verlies rijd ik doodziek naar huis'

Met een bedrukt gezicht loopt Marcel Keizer de bestuurskamer in. Er worden handen geschud en hallo’s gezegd. Normaal is er op vrijdag een persdag. Dit houdt in dat ‘de pers’ met één of twee spelers mag spreken en een persconferentie mag bijwonen van Keizer. Vandaag niet. Geen spelersgesprekken vandaag. Alleen een rondetafelgesprek met de hoofdcoach. Zeven journalisten en Marcel Keizer aan één tafel.  

Ook bij Ajax merken ze dat de situatie kritiek is. Acht verliespunten in zes wedstrijden en, misschien nog wel het pijnlijkst, geen Europees voetbal. Dat is de toestand waarin de grootste club van Nederland zich nu bevindt.

Meerdere schuldigen
Hiervoor worden door de buitenwereld meerdere schuldigen aangewezen. Het technische hart van Ajax staat al geruime tijd onder grote druk. Edwin van der Sar, Marc Overmars en Dennis Bergkamp hebben het bij een groot deel van de supporters verbruid. Maar goed, zij zitten nu niet aan deze tafel. Hier zit Marcel Keizer en hij zit er niet met een lach. 

Al weken neemt hij de schuld op zich. Dat is vandaag niet anders. Met een strakke blik en een frons vertelt hij dat dit in zijn ogen ook niet zal veranderen: ‘Ik ben verantwoordelijk. Ik sta voor de groep en moet mijn visie overbrengen op de jongens. Natuurlijk is dat geen makkelijke taak, maar dat moet wel lukken en ik heb ook zeker het gevoel dat dit lukt. Niet tegen Vitesse, dat lijkt me duidelijk.'

'Maar de wedstrijden en trainingen voor dit duel was het voor mij en mijn staf fijn om trainingen te geven. Het spel verliep beter en beter en we gingen dan ook met volle overtuiging de wedstrijd in.'

Opnieuw mis
En toen ging het mis. Alweer. Het is te merken dat de coach zich dit zelf ook zwaar aanrekent. Hij vertelt dat hij na verlies doodziek in de auto naar huis zit en de volgende ochtend heel vroeg wakker wordt. De coach laat merken dat hij 'nog het meeste baalt als Ajax niet met mooi voetbal kan winnen'.

Op zo’n moment valt de buitenwereld, terecht, massaal over Keizer en consorten heen. 'Dat is niet leuk natuurlijk, maar iedereen mag zeggen wat hij wil.' Hoe zeer de coach kan balen om een verlies, zo weinig geeft hij om de meningen van de buitenwereld. 'Ik luister alleen naar de mening van mijn staf, de spelers en die van mijzelf. Natuurlijk mogen andere mensen andere meningen hebben, maar die weten niet wat er speelt in een team.'

Lees ook: Keizer: 'Na zondag ben ik nog steeds de coach van Ajax'

Verwijten
'Dan heb je al snel een andere mening dan de trainer. Dat gebeurt’, vertelt Keizer. 'Wel verwijt ik mijzelf een aantal dingen. Zo had ik bijvoorbeeld eerder van tactiek moeten wisselen in sommige wedstrijden. Ik wil graag met opkomende backs spelen, maar als dit niet lukt in een wedstrijd, dan moet ik eerder omschakelen', aldus de zeer nuchtere Ajax-coach.

Gedreven
Nuchter: een woord dat vaak in de mond wordt genomen als het over de 47-jarige Keizer gaat. Zo komt hij ook tijdens dit gesprek over. Maar ook gedreven, fanatiek en vol met pit. Iets wat de spelers volgens velen misten in de wedstrijd tegen Vitesse. Maar Keizer neemt het hierover meteen op voor zijn spelers.

'Ligt niet aan inzet'
Met grote armgebaren legt hij meteen uit dat het echt niet ligt aan inzet. ‘Iedereen wil er bij ons altijd voor gaan. Zondag kwam dit minder tot zijn recht, omdat we vaak snel op het middenveld de bal verloren. Dan wordt het lastig om hoog druk te zetten. Dan lijkt het alsof we minder willen, maar dat is echt niet zo. Het hele team rent zich kapot.’ 

Het is een openhartig gesprek met een man die er van overtuigd is dat hij ook na aankomende zondag aan het roer staat. Hij heeft dan ook geen spijt dat hij dit seizoen is ingestapt als hoofdcoach: 'Ik geniet er nog elke dag van om de moeilijkste en leukste baan van Nederland te hebben'.

Moeilijk
Moeilijk is het zeker voor Keizer. Dit geldt voor elke coach van Ajax, maar door de situatie rond Appie Nouri, begon het voor Keizer misschien wel moeilijker dan voor ieder andere Ajax-coach.

Nouri
Hij wordt nog altijd zichtbaar emotioneel als het over de vrolijke en getalenteerde Nouri gaat. 'Het is bijna niet te beschrijven wat hij voor ons betekende. Als mens en als speler. Wat er toen is gebeurd galmt nog altijd door de club heen. Laatst was zijn laatste interview op tv en het is dan moeilijk om daar naar te kijken. Maar goed, we moeten door. Ik wil het niet als excuus gebruiken en zal dat ook nooit doen. Maar natuurlijk: Appie zal voor altijd in ons hart zitten.'

Geloof
De rest van het gesprek gaat weer, zoals het hoort, over het huidige voetbal van Ajax. 'Mijn Plan-A is en blijft 4-3-3 met de punt naar achteren. Soms zullen we in een iets andere vorm van dit plan spelen, maar dit blijft wel de tactiek die ik zal willen volgen.'

Hier spreekt een man die er in gelooft dat hij nog maanden de hoofdcoach is van Ajax 1. Of dit zo is, moet nog blijken. Zondag wacht Sc Heerenveen en de Friezen zullen alles behalve medelijden hebben met het zwalkende Ajax en dus is het te hopen voor Keizer, en vele Amsterdammers, dat de coach zijn team snel op de rails heeft gekregen.