'VVD gaat zich profileren met harde uitspraken op rechts'

Morgen is het reces afgelopen, en schuiven politici weer in de Stopera aan. Met gemeenteraadsverkiezingen op komst, is het de vraag hoe het komende politieke jaar eruit gaat zien. We nemen alvast een voorschot met politiek verslaggever van het Parool, Michiel Couzy.

'Qua plannen hoeven we niet zo heel veel meer te verwachten', denkt Couzy. 'De partijen staan in campagnestand, dus we kunnen heel veel profileringsdrang verwachten'. 

Die profileringsdrang werd volgens Couzy voor de zomer al duidelijk, toen D66 tegen de woningplannen van coalitiepartner SP stemde. 'Vanwege de coalitiediscipline zijn de toch grote verschillen van D66, SP en VVD onder het tapijt geschoven, maar nu de verkiezingen eraan komen zullen ook die partijen laten zien waarvoor ze staan, en hoe verschillend ze in wezen zijn', zegt de Parool-journalist. 

Lees ook: Rechter: Politieke partij Artikel 1 moet naam wijzigen

Maar niet alleen D66, SP en VVD maken zich op voor komend politiek jaar. Jonge partijen als het Forum voor Democratie, Denk en het voormalige Artikel 1 (de partij zoekt nog naar een nieuwe naam) hebben ook hun zinnen gezet op zetels in de Stopera.

Lees ook: Geert Wilders noemt wethouder Eric van der Burg 'knettergek'

Couzy denkt vooral dat er ruimte op rechts ligt. 'De VVD is in Amsterdam de meest rechtse partij, maar voor de VVD erg links. De VVD weet dat ze daar kwetsbaar zijn, dus ik verwacht in die hoek wel wat harde uitspraken', aldus Couzy.