Wethouder Kukenheim noemt bezetting islamitische school een 'trieste actie'

'Een hele slechte zaak', zo noemt wethouder Onderwijs, Simone Kukenheim, de dakbezetting van de islamitische school in Nieuw-West. Dat zegt ze ruim een dag nadat twee mannen van het extreemrechtse Identair Verzet het dak van de school beklommen en daar anti-islam-leuzen scandeerden en spandoeken ophingen.

'De actie van gisteren, onder de ogen van de leerlingen, is echt een hele slechte zaak. Een school moet een veilige omgeving zijn. Dit soort trieste acties horen daar niet thuis', zo zegt de wethouder tegen AT5. De gemeente heeft grote zorgen over het schoolbestuur, maar zegt dat het nu vooral belangrijk is dat de leerlingen een veilige en goede school hebben.

Lees ook: Politie haalt mannen met bivakmutsen van dak islamitische school

Oordeel Raad van State
De gemeente heeft zich lange tijd gekeerd tegen de komst van de school van de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO). Een bestuurslid van de SIO plaatste in 2014 berichten op Facebook waarin hij steun uitsprak voor terreurbeweging IS. Volgens de gemeente en staatssecretaris Dekker nam de rest van het bestuur onvoldoende afstand van die uitspraken. Maar de Raad van State sprak dat deze zomer tegen. Die oordeelde dat de SIO een school mocht beginnen in de stad.

Lees ook: Ouders weinig onder indruk van bezetters islamitische school: 'We zijn trotse moslims'

De gemeente gaat samen met de onderwijsinspectie de school nauwgezet volgen. Dat gebeurt 'in het belang van de kinderen'. De kwaliteit van het onderwijs valt onder de verantwoordelijkheid van de onderwijsinspectie, de gemeente controleert onder meer op de leerplicht.