SP wil opheldering over geluidsoverlast: 'Is het beleid effectief?'

De SP heeft het stadsbestuur schriftelijke vragen gesteld over het toegenomen aantal klachten over geluidsoverlast. Als het aan de partij ligt, worden de regels strenger.

Vorige week meldde AT5 dat het aantal klachten over overlast van geluid en horeca in vijf jaar tijd ruim verdubbeld is. In 2016 kreeg de gemeente 9067 klachten binnen, terwijl dat er in 2012 nog 3798 waren.

Lees ook: Klachten overlast geluid en horeca ruim verdubbeld in vijf jaar tijd

Horecazaken die zich niet aan de regels houden krijgen te maken met het 'three strikes outs-principe'. Bij de derde overtreding wordt de horecavergunning afgenomen. Maar een 'strike' verjaart na een jaar. Als het aan de SP ligt verandert dat.

'Er is een verdubbeling van het aantal klachten, wij willen weten of het beleid effectief is', zegt SP-raadslid Tiers Bakker. 'Als je de verjaringstermijn verlengt heb je niet dat ondernemers met de termijn van een jaar rekening houden. Ik ken bedrijven die dat doen.'

Toepassen
Hij vindt het niet te ver gaan om een horecazaak te sluiten vanwege geluidsoverlast. 'De stad wordt steeds voller, we moeten allemaal rekening met elkaar houden. We moeten dus ook geluidsoverlast op een snelle manier oplossen. En het 'three strikes out-principe' is er nou eenmaal, dus dan moeten we het ook toepassen.'

De gemeente zei vorige week de overlastmeldingen zeer serieus te nemen. Amsterdammers worden aangemoedigd om vooral melding te blijven doen. Handhaving zou bij het oplossen van de overlast kunnen helpen, maar is echter 'niet het doel op zich'.

Initialiseren Google Maps
  • Kaart
  • Street view
  • Als er geen beeld verschijnt, is de locatie te ver weg van een street view locatie