Laatste bruine kroeg Damstraat moet weg: 'Verhuurder kiest voor het grote geld'

Weer verdwijnt er een bruine kroeg uit het centrum. Café de Dam is het laatste café in de Damstraat, maar ze moeten sluiten na een verloren rechtszaak tegen de huisbaas. Over drie maanden wordt waarschijnlijk het laatste biertje getapt.

Het café wordt gerund door Louis en zijn dochter Celine. 'Het is nog een typische authentieke kroeg. Die zie je niet veel meer. Helemaal niet in deze straat', vertelt ze. En juist daarom vinden ze dat het café moet blijven. Echter, door problemen met het huurcontract dreigt de kroeg te moeten sluiten.

Handtekening
Louis startte de kroeg met zijn broer, maar alleen die broer zette een handtekening onder het contract. 'Na 31 jaar vallen ze daar ineens over. Ik heb een huisbaas die ineens doet alsof hij mij niet meer kent, maar mijn broer wel. Terwijl hij hier meerdere keren is geweest en nog nooit iemand anders achter de bar heeft zien staat', vertelt de uitbater.

Hij vindt dat de sfeer in de Damstraat de afgelopen jaren is veranderd. In de straat zaten oorspronkelijk meerdere kroegen. De Dam is nu nog de laatste die over is. 'Ik vind het zonde. De kwaliteit van het winkelaanbod is achteruitgegaan. De gemeente maakt zich er zorgen over, maar ze hebben de straat allang opgegeven', denkt Louis.

Vastgoedhandelaar
Celine en haar vader denken dat de eigenaar van het pand benaderd is door een vastgoedhandelaar: 'En nu moeten wij wijken voor het grote geld. Het is toch een beetje je levenswerk, je kindje. Je wil het volhouden tot je pensioen. En nu word je op je 60e op straat gezet. En dan moet je maar zien wat je gaat doen.'

Pareltje
Ook de klanten betreuren het vertrek van de kroeg: 'Kijk maar in de hele buurt hier, alles wat leuk is wordt weggehaald. De sfeer is weg.' Een ander: 'Dit is nu weer een pareltje dat weggaat.' De rechter heeft dus de verhuurder van het pand in het gelijk gesteld. Dit tot grote teleurstelling van de huurders en de klanten van de kroeg. Daarom moet het café binnen drie maanden weg zijn.

Initialiseren Google Maps
  • Kaart
  • Street view
  • Als er geen beeld verschijnt, is de locatie te ver weg van een street view locatie