Stad kijkt samen naar Zomergasten met burgemeester Van der Laan

Alsof het een wedstrijd van Oranje of Ajax betreft, of misschien een kansrijke finale van het Eurovisie Songfestival. Zo kijken honderden Amsterdammers vanavond samen naar 'hun eigen' burgemeester Eberhard van der Laan.

In de hele stad worden evenementen georganiseerd om op grote schermen naar Zomergasten te kijken. Het grootste evenement is dat bij het Scheepvaartmuseum, waar vanavond plek is voor zo'n 1000 mensen. De kaarten voor de avond die werd bedacht door nachtburgemeester Mirik Milan, waren binnen een mum van tijd allemaal weg.

Meerdere grote schermen in de stad
Maar er zijn meer plekken in de stad waar het drie uur durende interview samen gekeken kan worden. Zo heeft De Balie een scherm, maar kan het gesprek ook bij de Walter Woodbury Bar in Oost, bij filmtheater De Uitkijk, bij Q-Factory en bij Café Struik op de Rozengracht bekeken worden. Via Facebook hebben honderden mensen zich voor de kijkavonden aangemeld.

Over het interview zelf is nog niet heel veel bekend. Het gesprek werd, anders dan normaal, eerder opgenomen vanwege de ziekte van Van der Laan. Televisiefragmenten die Van der Laan wil laten zien komen onder andere uit de film Mississippi Burning en een vlog met Ajacied Abdelhak Nouri

Lees ook: Kamp Seedorf overdonderd door vraag naar shirts 'Damsko Strijder'

'Terugkijken op mijn leven'
Over zijn deelname aan het programma zei Van der Laan eerder: 'Ik ben blij met de uitnodiging. Het is een aanleiding om terug te kijken op alles wat er in mijn leven is gepasseerd en op de beelden die me daarbij zijn bijgebleven.'

Voor iedereen die het interview met Eberhard van der Laan gewoon thuis op de bank wil kijken: Zomergasten begint vanavond om 20.25 uur en is te zien op NPO 2.