'Er komt een ADM-terrein 2.0, waar ga ik nog niet zeggen'

De krakers van het ADM-terrein zijn teleurgesteld nu ook de rechter in hoger beroep oordeelde dat ze moeten vertrekken. Wel zegt de onofficiële burgemeester Hay Schoolmeesters dat er een ADM 2.0 gaat komen.

In februari moet het terrein leeg zijn anders gaat de politie over tot ontruiming. De eigenaar heeft er grootste plannen voor een Scheepswerf, maar de krakers geven na twintig jaar hun plekje niet zomaar op. Ze blijven vechten voor hun bestaan.

Lees ook: Einde vrijplaats ADM: krakers moeten in februari weg zijn

De onofficiële burgemeester van het ADM-terrein Hay Schoolmeesters kraakte in 1997 de plek samen met een groep vrienden. Daarmee begon de jarenlange soap. Met het dieptepunt in 1998. Als voormalig eigenaar Luske met een enorme shovel het kraakpand binnenvalt, terwijl de bewoners liggen te slapen. 'Zonder waarschuwing begon de shovel enorme stukken beton van het dak te trekken', blikt Schoolmeesters terug.

Scheepswerf
Inmiddels hebben de erfgnamen van Luske de strijd om het terrein overgenomen. Zij zijn blij dat de rechter ze na al die jaren gelijk geeft. 'Je zou er een tv-serie van kunnen maken. We zijn blij dat er nu licht aan het einde van de tunnel is', aldus woordvoerder Niels Kooijman. 

De nieuwe plannen liggen inmiddels als klaar. Er komt een een scheepswerf. 'Hier gaan mensen werken die salaris verdienen en huur, hypotheek en belasting betalen. Er zitten nu zo'n 200 tot 300 mensen die geen bijdrage leveren aan de economie. Dat ze een toevoeging zijn als vrijplaats is mooi, maar dat moeten ze niet op andermans terrein doen', vindt Kooijman.

Lees ook: Krakers ADM-terrein moeten uiteindelijk tòch vertrekken, maar geven nog steeds niet op

De krakers zijn het daar niet mee eens. Als de gemeente echt in februari gaat ontruimen, dan geven ze nog niet op. 'Ik zie veel mogelijkheden. Er komt een ADM 2.0. Ik ga nog niet zeggen waar dat komt', besluit Schoolmeesters. 

Initialiseren Google Maps
  • Kaart
  • Street view
  • Als er geen beeld verschijnt, is de locatie te ver weg van een street view locatie