Leven met MS in Amsterdam, Sara schreef er een boek over

Met de tram of bus gaan kan een behoorlijk gedoe zijn in een rolstoel, het schrijven gaat Sara van der Kooi een stuk makkelijker af. Sinds dertien jaar geleden de diagnose MS bij haar werd gesteld, is ze lichamelijk behoorlijk achteruit gegaan. Over haar ervaringen schreef ze een boek: Hersenvlekken.

Iets dagelijks als zelf de tram in gaan, is niet altijd mogelijk voor Sara van der Kooi, aangezien niet alle haltes op rolstoelers zijn berekend. 'Op het Leidseplein, die is hoog en bij het OLVG, die is ook heel hoog. Daar moet ik wel eens naartoe, natuurlijk, dus dat is lastig.' Maar in plaats van er over te klagen, gebruikt Sara die ervaringen juist voor verhalen. Op haar 24ste werd de diagnose MS gesteld en sinds twee jaar schrijft Sara over haar leven.

'Ga je Homs bezetten?'
De verhalen gaan niet alleen over moeilijke ritjes met het openbaar vervoer, er zit ook veel humor in. 'Ga je Homs bezetten? Vraagt een vriendin wanneer ze hoort dat ik Arabisch aan het leren ben.'

Maar Sara schreef ook over hele pijnlijke situaties, bijvoorbeeld toen ze op pad was met haar ergotherapeut en ze een man op straat vertelde dat ze eerst wel kon lopen. 'Toen zei hij over mijn hoofd tegen de ergotherapeut: "Oh dus die had je daarvoor al." Dus dat is meer van hoe mensen tegen je aankijken. Van: je zit in een rolstoel, dus hoezo heb jij een vriend.'

'Fantastisch als alles lastig is'
Hoewel de gemeente druk bezig zegt te zijn met het aanpassen van de tramhaltes, zegt Sara lachend dat het allemaal niet te snel hoeft. 'Het is juist fantastisch als alles lastig is, dan heb ik altijd wat om over te schrijven.' Het boek Hersenvlekken ligt nu in de winkel.

In het item wordt MS foutief een spierziekte genoemd. MS is een aandoening aan het centrale zenuwstelsel.