VVD: 'Politie moet zorgvuldiger omgaan met vuurwerk'

De VVD roept de politie op om zorgvuldiger om te gaan met de aanwezigheid van vuurwerk bij drukke bijeenkomsten. Afgelopen vrijdag raakte een Amsterdammer zwaargewond toen een vuurpijl in zijn gezicht explodeerde tijdens het eerbetoon voor Ajacied Abdelhak Nouri.

Het slachtoffer, Rachid, zag het vuurwerk op zijn gezin af komen en sprong voor zijn zoontje. Door de knal lag zijn hele wang open en moet hij nu met een flink litteken door het leven. Zijn gezicht raakte deels verlamd. Zijn vrouw vroeg zich gisteren voor de camera van AT5 af waarom er überhaupt zwaar vuurwerk aanwezig was bij de samenkomst in Geuzenveld.

Lees ook: Rachid zwaargewond door vuurpijl bij samenkomst voor Nouri

De politie laat vandaag aan AT5 weten dat zij bewust een terughoudende houding hebben gekozen tijdens het eerbetoon. Ze betreuren het incident, maar merken op dat de massale bijeenkomst verder rustig verliep.

Hartstikke gevaarlijk
De VVD wil toch dat de politie in de toekomst zorgvuldiger optreedt in dit soort situaties. 'Ik begrijp heel goed dat bij zo'n bijeenkomst de politie terughoudend is in haar optreden', zegt gemeenteraadslid Marianne Poot. 'Want dit gaat om een bijeenkomst waarvan je hoopt dat dat gewoon een mooie bijeenkomst zal zijn. Dus ik snap heel goed dat door de politie terughoudend wordt gereageerd. Maar tegelijkertijd is dit hartstikke gevaarlijk. Dus ik zou inderdaad zowel politie, maar ook gewoon mensen die naar zo'n bijeenkomst komen willen oproepen om hier toch erg zorgvuldiger mee om te gaan en misschien toch meer te handhaven op vuurwerk.'

Lees ook: Vuurwerk, applaus en ronkende motoren voor Nouri bij samenkomst in Nieuw-West

De VVD suggereert om de Algemene Plaatselijke Verordening (apv) aan te passen. Ook met oog op de rode fakkels die populair zijn bij de fanatiekere aanhang van Ajax. De Partij voor de Dieren is het eens met de VVD. Die partij vindt bovendien dat consumentenvuurwerk afgeschaft moet worden. Een initiatiefvoorstel daarvoor wordt na de zomer behandeld in de gemeenteraad.

Lees ook: Vuurwerkhandelaar: 'Voorstel voor vuurwerkverbod is onhaalbaar'

GroenLinks en D66 vinden het moeilijk in te schatten of de door de politie getroffen maatregelen passend waren. Ze vinden het in ieder geval goed dat de politie terughoudend was. De PvdA betreurt het incident, maar wil niet reageren omdat het eerbetoon voor Abdelhak Nouri nog zo kort geleden was.

 

Initialiseren Google Maps
  • Kaart
  • Street view
  • Als er geen beeld verschijnt, is de locatie te ver weg van een street view locatie