Meldingen van dronevluchten bij Schiphol in jaar tijd verdubbeld

Nog lang niet iedereen lijkt op de hoogte van het verbod op drones rond Schiphol. Gisteren werd opnieuw een man aangehouden.

De 35-jarige Haarlemmer was met zijn gezin naar de luchthaven afgereisd om met de gadget te spelen. Hij koos daarvoor een plek uit die in de lijn van drie landingsbanen lag. En dat kan enorm gevaarlijk zijn voor het luchtverkeer.

Lees ook: Oekraïner vliegt met drone voor vertrekhal van Schiphol

'Hij wist het niet, had er niet bij nagedacht', zegt een woordvoerder van de Luchtvaartpolitie tegen AT5. 'Dat zie je vrij veel.' De marechaussee kon de man op heterdaad betrappen. Later die dag werd hij weer vrijgelaten.

Meldingen verdubbeld
In het eerste halfjaar van 2017 moest de marechaussee 55 keer in actie komen na een melding van een drone bij Schiphol, ten opzichte van 24 in dezelfde periode vorig jaar. Vijftien keer kregen de eigenaren een proces-verbaal aan hun broek. Dat komt deels omdat de vliegers lang niet altijd op heterdaad betrapt kunnen worden. En in sommige gevallen blijkt de dronebestuurder over de juiste papieren te beschikken.

Het onderzoek tegen de vader die gisteren aangehouden werd loopt nog. Qua straf gaat het doorgaans om een boete van enkele honderden euro's en wordt de drone vernietigd. Het Openbaar Ministerie in Haarlem laat weten dat er de afgelopen jaren tientallen drone-vliegers op de bon gingen. In sommige gevallen gingen de vliegers opnieuw in de fout en werden zij gedagvaard.

Initialiseren Google Maps
  • Kaart
  • Street view
  • Als er geen beeld verschijnt, is de locatie te ver weg van een street view locatie