D66 keert zich tegen woningbouwplannen van SP-coalitiegenoot Ivens

D66, de grootste partij in de raad, heeft zich tegen de woningbouwplannen van SP-wethouder Laurens Ivens gekeerd. De partij vindt dat er te weinig aandacht is voor Amsterdammers met een middeninkomen.

'Zoals het stuk nu voorligt, kunnen we niet voor stemmen', zei fractievoorzitter Reinier van Dantzig vanavond in de raadscommissie Wonen. De meningsverschillen binnen de coalitie werden duidelijk tijdens de behandeling van de zogeheten Woonagenda 2025, waarin wordt gestreefd naar voldoende betaalbare woningen in 2025.

In de plannen kiest Ivens bij nieuw te bouwen woningen voor 40 procent sociale huur, 40 procent voor middeninkomens en 20 procent dure huur en koop. D66 vindt dat er teveel sociale huurwoningen zijn opgenomen. Ook verbaasd Van Dantzig zich erover dat er niets is gedaan met de oproepen voor middenhuur van onder meer De Nederlandsche Bank (DNB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Volgens D66 is de Woonagenda bovendien niet toekomstbestendig. Zo zou er nauewelijks aandacht zijn voor het gezonder een duurzamer maken van bestaande corporatiewoningen. Van Dantzig: 'In Amsterdam staan woningen waar je in de woonkamer kan voelen hoe de wind waait. Met deze Woonagenda moeten bewoners in tochtige woningen blijkbaar maar even wachten. Onbegrijpelijk.'

Ook vindt D66 dat Ivens bij het formuleren van de Woonagenda gebruik heeft gemaakt van verouderde cijfers over de woningmarkt uit 2014.