Al eerder vragen gesteld over toezicht op zwemmen in open water

Een dag na het verdrinken van het 5-jarige meisje Kailana in de Sloterplas rijzen de vragen hoe dit heeft kunnen gebeuren en waarom er geen toezicht is op het strandje in Nieuw-West.

Verschillende partijen blijken al maanden te lobbyen voor toezicht bij het Sloterstrand. De vragen hierover liggen al sinds mei bij de gemeente.

De aanleiding voor die vragen is een incident in augustus vorig jaar. Toen kwam een zwemmer om het leven na dagenlang in coma te hebben gelegen. Dat incident was voor stadsdeelbestuurder Achmed Baâdoud reden om te onderzoeken of zijn toezichthouders, de zogeheten gastheren en -vrouwen, ook op het strand ingezet konden worden. Hij vroeg destijds de reddingsbrigade om het idee uit te werken en op papier te zetten.

Lees ook: 'We genoten hier vaak, maar ik denk niet dat we snel weer op het strand zitten'

'Help ons'
'We hebben toen antwoord gekregen van de reddingsbrigade. Dit antwoord is ook doorgestuurd naar de stad', stelt Baâdoud maandag. 'De vraag was eigenlijk: "help ons". We maken geen beleid meer op lokaal niveau, dus hoe moeten we hier mee omgaan? Het antwoord op die vraag moeten we nog krijgen. De vraag is in mei doorgestuurd.'

De vragen van Baâdoud zijn gericht aan wethouder Udo Kock (Water). Baâdoud is echter niet de enige met vragen. Ook PvdA-raadslid Orhan Kayar stelde in mei vragen over het toezicht op zwemmen in open water. Zijn vragen zijn echter gericht aan wethouder Eric van der Burg (Recreatie). Want, zo blijkt, het toezicht op zwemmen in open water bestrijkt drie portefeuilles. Naast die van Kock en Van der Burg valt een deel van de verantwoordelijkheid ook onder burgemeester Van der Laan (Veiligheid).

Schijnveiligheid
'Ik weet niet of ik nu al antwoord op mijn vragen had moeten krijgen', stelt Kayar. 'We moeten hier wel lering uit trekken en er voor zorgen dat dit in de toekomst nooit meer kan gebeuren.' 

Ook Baâdoud heeft dus nog geen antwoord. Zelf maatregelen nemen doet hij niet. 'Ik moet voorkomen dat ik schijnveiligheid creëer', stelt hij. 'Een gastheer of -vrouw is géén strandwacht.'

Bespreken
Het college liet maandag aan het einde van de middag via een schriftelijke reactie weten het 'vreselijk verdrietig' te vinden dat er een meisje is verdronken in de Sloterplas en noemt het 'een nachtmerrie voor elke ouder.' 'Het college heeft op dit moment te weinig feiten over het incident zelf en kan daarom nu niet ingaan op vragen. Wel gaan de verschillende portefeuillehouders dit incident zo snel mogelijk bespreken', aldus een woordvoerder.

Initialiseren Google Maps
  • Kaart
  • Street view
  • Als er geen beeld verschijnt, is de locatie te ver weg van een street view locatie