Mijksenaarzaal verdwijnt uit Stopera wegens fout verleden

De gemeente Amsterdam verwijdert per direct het bordje Mijksenaarzaal bij de gelijknamige zaal in de Stopera. De zaal keert na de verbouwing van het gemeentehuis niet terug.

Dit schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in een brief aan de gemeenteraad. Aanleiding is het oorlogsverleden van de Amsterdamse ambtenaar Piet Mijksenaar.

Mijksenaar werd na de oorlog door een zuiveringscommissie berispt, omdat hij tijdens de oorlog een toespraak had gehouden voor een foute journalistenvakbond. Hij zou ook actief hebben meegewerkt aan de deportatie van joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Wat de rol van Mijksenaar precies was laat het college aan historici over. De gemeente vindt de berisping genoeg om zich van de naam te ontdoen.

Het CIDI, dat de gemeente vorig jaar al opriep om de Mijksenaarzaal te hernoemen, is verheugd, maar vindt wel dat het erg lang heeft geduurd. 'Het is triest dat de foute ambtenaar Mijksenaar bijna dertig jaar lang is geëerd met een eigen zaal in de Stopera en dat de gemeente vervolgens meer dan een jaar heeft besteed aan het onderzoeken van deze kwestie.'

In de toekomst zullen alle zalen in de Stopera een nummer krijgen in plaats van een naam.