Subsidiegeld gemeente ging naar salafisme-moskeeën

De gemeente heeft subsidie verleend aan kinderen die lessen in salafistische moskeeën wilden volgen. Dat meldt De Telegraaf, op basis van een steekproef die onder wethouder Arjan Vliegenthart (SP) is uitgevoerd.

Het geld belandde bij de geloofsfanatici via een subsidieregeling voor kinderen uit arme gezinnen, die met hulp van de gemeente godsdienstlessen konden volgen. Uit de steekproef blijkt dat 41 instanties godsdienstlessen aanboden, waarvan twee met een salafistisch karakter. Het zou gaan om de Arrayan moskee in Noord en de Al Karama-moskee in Oost. 

Lees ook: Vragen over invloed salafisten: 'Wanneer mag stad een moskee sluiten?'

De gemeente besloot twee maanden geleden de subsidie voor godsdienstlessen stop te zetten, tegen de wil van wethouder Vliegenthart die vindt dat de rechter moet beslissen over dit soort zaken. 

Lees ook: Marokkaanse Amsterdammers: intimidatie imam is topje van ijsberg

Eerder onderzoek van de Volkskrant heeft uitgewezen dat in 2015 de gemeente ongeveer 285.000 euro beschikbaar stelde voor godsdienstlessen aan minder bedeelde kinderen. Het is onduidelijk welk bedrag naar extreem-orthodoxe godsdienstlessen is gegaan.