Bijna 70 procent Nederlanders vreest voor aanslag

Vier op de tien Nederlanders denken dat de kans op een terroristische aanslag in Nederland groot is. Toch denken niet veel mensen dat zij zelf het slachtoffer zullen worden van een dergelijke aanslag.

Bijna 70 procent van de Nederlanders zegt zich wel eens zorgen te maken over een mogelijke aanslag. 16 procent van de Nederlanders zegt zelfs vaak aan een aanslag te denken, dat blijkt uit een enquête van het CBS.

Verdachte personen en grote rugzakken
Vier op de tien volwassenen zegt in het dagelijks leven alert te zijn in verband met een mogelijke aanslag. Zo zeggen zij op verdachte personen te letten, op mensen met grote rugtassen en op mensen met een buitenlands uiterlijk. Dat doen zij vooral op plekken waar veel mensen bij elkaar zijn, zoals bij grote evenementen, op treinstations, vliegvelden en in winkelcentra.

49 procent van de ondervraagden zegt ook bepaalde vakantiebestemmingen te mijden vanwege de kans op een aanslag, dat geldt vooral voor Turkije. Zeven procent van de mensen zegt ook grote evenementen in Nederland te mijden en drie procent reist vanwege de angst voor een aanslag niet meer met het openbaar vervoer.