LHBTI-jongere Naomi leefde op straat: 'Elke dag homofobe discussies aanhoren'

Opvallend veel LHBTI-jongeren leven op straat. Deze groep komt namelijk sneller in aanraking met drugs en heeft vaker psychische problemen, waardoor ze dakloos worden. De gemeente is vandaag een onderzoek gestart om te kijken hoe LHBTI-jongeren beter geholpen kunnen worden.

Met het onderzoek wordt uitgezocht wat er precies nodig is om de jongeren goed te ondersteunen en te voorkomen dat zij dak-en thuisloos worden. Naomi was zelf ooit één van deze jongeren en kreeg niet de hulp die zij nodig had. Nu helpt ze mee aan het onderzoek.

Lees ook: Gemeente doet onderzoek naar dak- en thuisloze LHBTI-jongeren

'Iedere dag homefobe discussies aanhoren'
'Als je niet kan uitspreken wie je bent en elke dag homofobe discussies moet aanhoren, zonder dat je daar over kan opspreken, dan voel je je niet veilig', vertelt Naomi. 'Vooral niet als je op straat staat, waar je ook niet veilig bent.'

Het Bestuurlijk Overleg Zwerfjongeren, een samenvoeging van een aantal hulporganisaties, stuurt het onderzoek aan. De organisaties gaan uitzoeken of er bijvoorbeeld specifieke zorgvoorzieningen moeten komen, gericht op de jongeren. Bij dat soort voorzieningen zou Naomi ook veel baat gehad hebben.

Geen gerichte hulp
'Ze wisten niet bij welk zorgplaatje ze mij moesten zetten, waardoor ik ook geen gerichte hulp kreeg.' Volgens haar heeft dat er mede voor gezorgd dat ze lang op straat bleef rondzwerven. De resultaten van het onderzoek worden volgend jaar zomer verwacht.