Turkse Amsterdammers protesteren tegen Erdogan op Rembrandtplein

Op het Rembrandtplein kwamen donderdagavond enkele tientallen Turkse Amsterdammers bijeen om te demonstreren tegen Erdogan en de uitslag van het referendum. 'Er zijn hele valse spelletjes gespeeld.'

'Daarvoor zijn wij nu hier. Om uiteindelijk toch die "nee" te behalen. En niet de "ja"', zegt een vrouw die naar het plein is gekomen. 'We willen solidair zijn met onze landgenoten die daar aan het strijden zijn tegen deze aankomende dictatuur', zegt een Turks-Nederlandse man. Tijdens de demonstratie werden er leuzen geroepen als 'fascist AKP, dictator Erdogan'. 

Lees ook: Stembussen RAI open voor Turkse Amsterdammers

Zondag werd bekend dat een nipte meerderheid voor de grondwetswijzigingen in Turkije had gestemd. Iets meer dan 51 procent stemde voor en bijna 49 procent tegen. Door de uitslag zal de Turske president Erdogan meer macht krijgen. De functie van premier vervalt en Erdogan komt aan het hoofd van het parlement. Zo kan hij zelf ministers aanstellen en ontslaan en kan hij ook rechters aanstellen. 

Lees ook: 'Intimiderende ja-campagne Turks referendum in Noord'

Nederlandse Turken konden tussen 5 en 9 april stemmen. Maarliefst 70,9 procent van hen stemde voor een machtsuitbreiding. 29,1 procent stemde tegen. 'Het gaat helemaal de verkeerde kant op in Turkije. Dit is geen democratie', zegt een tegenstander van de machtsuitbreiding op het Rembrandtplein.

Lees ook: Turkse president Erdogan wilde Turken in Amsterdam toespreken

De uitslag is niet onomstreden. Zowel de oppositie in Turkije als Europese waarnemers zeggen dat het referendum niet eerlijk is verlopen. Zo zou het nee-kamp in Turkse media onderbelicht zijn geweest. Ook geldt er nog steeds een noodtoestand in Turkije, waardoor het stemmen is bemoeilijkt, zeggen de waarnemers.

Initialiseren Google Maps
  • Kaart
  • Street view
  • Als er geen beeld verschijnt, is de locatie te ver weg van een street view locatie