Met Pasen geboren giraffe in Artis overleden

De netgiraffe die op eerste paasdag werd geboren, is na vier dagen al overleden. Artis vermoedt dat het beestje ziek was en daarom is overleden.

Het is al de tweede keer in korte tijd dat een jonge giraffe overlijdt in de dierentuin. Op 11 november vorig jaar overleed een pasgeboren netgiraffe, omdat de moeder het beestje niet wilde voeden.

Plots overleden
De 'Paasgiraffe' leek gezond en dronk goed. Maar dinsdag verzwakte het dier plots en moest het intensief verzorgd worden. De giraffe leek weer aan te sterken, maar vanochtend is ze plots overleden. 'Ik ben even de stal ingelopen om hem even wat recht te leggen, de nek lag wat krom. Dus ik heb ook het hart gevoeld en ik voelde eigenlijk dat het minder werd en het uiteindelijk stopte', zegt een verzorgster. De precieze doodsoorzaak is nog onbekend. 'We hebben het zien drinken, dus dan is het heel raar om ineens te zien dat het niet goed gaat.'

Opgezet
Artis heeft er voor gekozen om het dier op te gaan zetten. 'Het is nu in Utrecht en daarna zullen we het laten opzetten in het grote museum dat nu in aanbouw is. Dan zullen we het over een aantal jaar weer tentoonstellen.'

De moeder van de giraffe beviel al vijf keer. Twee van haar veulens leven nog, één werd doodgeboren en twee overleden vlak na de geboorte. Artis gaat daarom onderzoek doen en kijken of er een genetische oorzaak is.

Initialiseren Google Maps
  • Kaart
  • Street view
  • Als er geen beeld verschijnt, is de locatie te ver weg van een street view locatie