Jubileum Awakenings 'al twintig jaar het populairste feestje van de stad'

Wie je ook spreekt, DJ's, technokenners of festivalgangers; het succes van Awakenings is de verdienste van bedenker en organisator Rocco Veenboer. Altijd op zoek naar perfectie en vernieuwing, behalve als het gaat om de sfeer op de dansvloer. Die is volgens Veenboer 'nog net zo goed als twintig jaar geleden'.

Muziekjournalist en Awakeningsganger Arne van Terphoven beschreef de geschiedenis in een boek zo groot en zwaar als een stoeptegel. Het staat vol met verhalen en foto's. Awakenings kent al twintig jaar een trouw publiek en dat blijft zich uitbreiden..

'Vijftien jaar geleden waren het echt nachtvlinders, een beetje de elektronica-nerds', zegt van Terphoven over de bezoekers. 'Tegenwoordig is het superhip. Binnen de techno heb je weer hele verschillende stromingen. Omdat het zo ontzettend groot is geworden, is het moeilijk om één profiel te geven.' 

Dat de muziek niet alleen gehoor vindt bij jongeren bewijst de 89-jarige Ymkje Raadschilders, die met haar kinderen het feest bezoekt. Heftige muziek? 'Valt allemaal wel mee', zegt ze. 

Lees ook: Hele nacht doorfeesten en 's ochtends verder: 'Gewoon even kijken'

De gashouder is, naast de vele Awakeningsloacties door het hele land, altijd een vaste standplaatst gebleven. Veenboer vond het dé plek voor spectaculaire laser- en vuurwerkshows, en wist de lastige akoestiek te perfectioneren.

'Ik verklaarde hem voor gek', zegt DJ Dimitri. 'Nu is het geperfectioneerd, maar toen galmde het enorm.'

Veenboer is trots dat Awakenings al 'twintig jaar populairste feestje van de stad' is.