Van Dantzig (D66): 'Corporaties moeten woningen verkopen aan middenklasse'

De nieuwe fractievoorzitter van D66, Reinier van Dantzig, trapt de verkiezingscampagne af. Hij wil dat woningbouwcorporaties meer woningen gaan verkopen aan mensen met een middeninkomen van tussen de 35.000 en 60.000 euro. Dat zegt hij in een interview met De Telegraaf.

'We moeten veel meer bouwen voor middenhuurders. Een vast percentage, zoals je een vast percentage sociale woningbouw realiseert. Ik vind ook dat woningbouwcorporaties in bepaalde wijken hun woningen moeten verkopen aan mensen met een inkomen tussen de 35.000 en 60.000 euro', zegt Van Dantzig in de krant. Volgens de fractievoorzitter is dit nodig om wijken weer in balans te krijgen. Een modaal inkomen ligt volgens het CBS op 37.000 euro.

Volgens Van Dantzig moet het beschikbare woningaanbod omhoog. 'Nu is nog geen zes procent van het woningaanbod beschikbaar. Het is redelijk dit op te schroeven tot twintig procent. We moeten bouwplannen omgooien en beleggers verleiden, maar het is nodig. 

Coalitiepartners worden niet gespaard in het interview. 'Je ziet dat de SP-wethouder en linkse partijen zeggen dat ze middeninkomens belangrijk vinden, maar in de praktijk kiezen ze voor sociale huurwoningen. Daar mag je niet in als je 35.000 euro of meer verdient. Dat gaat om verdomd veel mensen.' De D66-fractievoorzitter noemt de middenklasser 'de ruggengraad van de stad'. 

Verder heeft Van Dantzig het ook nog over het soms eenzijdige winkelaanbod in de binnenstad. Op sommige plekken struikel je over de souvenir shops of Nutellawinkels. 'De gemeente moet pas ingrijpen als iets overduidelijk de verkeerde kant op gaat. Ik denk dat je dat wel kunt zeggen over het centrum. Direct verbieden is geen optie. Eerst in overleg en de branche uitleggen dat ze hun eigen tegenstand creëren.' Ook Airbnb wil Van Dantzig aanpakken. Hij pleit voor een landelijke meldplicht waarbij wordt gecontroleerd of mensen zich aan de 60-dagen regel houden.