Expositie over modeduo Puck en Hans: 'Hele land afgereisd om collectie te verzamelen'

Puck en Hans, het iconische modeduo van eind vorige eeuw, krijgen een tentoonstelling in het Amsterdam Museum. Vanaf juni zijn daar honderden kledingstukken te zien die het echtpaar heeft ontworpen.

Ook hun woning aan de Van Eeghenstraat lijkt op een museum. Er hangt overal kunst en natuurlijk kleding. 'Deze jurk hadden we in de Westergasfabriek getoond in 1993. Spectaculair mooi stond dat op een donkere dame', blikt Hans terug.

Amsterdam
Na een eerste winkel in Den Haag openden Puck en Hans in 1974 er ook een op het Rokin: 'Het Amsterdamse publiek was heel anders. Veel makkelijker en internationaler. In Amsterdam zat ook wel meer de kunstscene.'

Facebookoproep
Al snel werd het duo internationaal geroemd om hun uitgesproken stijl. Toen het Amsterdam Museum hen benaderde voor een tentoonstelling, moesten de kledingstukken weer verzameld worden. Zelf hadden ze er nog maar twee, dus plaatste Hans een oproep op Facebook. 'Dat begon ineens te lopen. Mensen deelden het of zeiden ik weet nog wel een tante die iets heeft of een moeder', vertelt het duo.

Inmiddels zijn er ruim 1000 kledingstukken van over de hele wereld verzameld en naar het Museum gebracht. 'We zijn ook het hele land afgereisd. Met de auto, deden we een dagje Rotterdam.'

Alleen terug voor H&M
Nadat de winkel op het Rokin in 1997 sloot, werd het duo in 1998 geridderd voor hun toonaangevende rol in de modewereld. Het was ook het moment dat het ontwerpen voorgoed verleden tijd werd. 'Er zijn wel mensen die roepen ''begin op nieuw'', maar nee hoor. Nou als H&M belt dan doen we het misschien wel', vertelt Hans lachend.

De tentoontstelling is vanaf 9 juni tot en met 3 september te zien in het Amsterdam museum.