Gillende meisjes voor YouTube-ster Joey Graceffa: 'I'm so excited!'

Je zou Amsterdam dit weekend ook wel de videohoofdstad van de wereld kunnen noemen. Er zijn namelijk twee grote festivals in de stad waar YouTubers, vloggers en andere online-sterren naar toe komen.

Op het Westergasterrein wordt het Nederlandse Veed gehouden en aan de andere kant van de stad, in de RAI, is het Amerikaanse Vidcon festival. Rijendik stonden tienermeisjes daar vanmiddag te wachten op de sterren die ze dagelijks op YouTube zien, bijvoorbeeld vlogger Joey Graceffa. 'Ik kan gewoon niet geloven dat hij hier nu is, dat ik zometeen zijn stem echt ga horen', vertelt een fan. 'Ik ben gewoon te in shock dat ik hem nu zie.'

'Ze zijn zo schattig'
Mocht je nu denken: Graceffa wie? Wereldwijd zijn er ruim zeven miljoen mensen die de vlogger volgen. Een video die hij gisteren plaatste werd al meer dan 600.000 keer bekeken.

En ja wat doe je dan als je zo'n grote ster kunt ontmoeten? 'Ik ga hem sowieso een knuffel geven', vetelt een andere fan. 'Oh het is fantastisch, ze zijn zo schattig', reageert de YouTuber als hem gevraagd wordt wat hij vindt van alle aandacht.

'We hebben 10 miljoen volgers'
Online video is een razendsnel groeiende industrie. Vooral jongeren kijken steeds minder tv en steeds meer online. Dat zorgt ervoor dat 'gewone mensen' opeens uit kunnen groeien tot ware online-helden. Zoals ook een Duitse playbackende tweeling. 'Het is misschien raar om te zeggen dat we grote sterren zijn, maar we hebben wel tien miljoen volgers', vertelt een van de meisjes.

Het Veed-festival is al afgelopen. Maar wil je ook je YouTube-helden ontmoeten, dan kun je morgen nog wel in de RAI terecht.

 

Initialiseren Google Maps
  • Kaart
  • Street view
  • Als er geen beeld verschijnt, is de locatie te ver weg van een street view locatie