Documentaire over vuurzee Marnixstraat: 'Je moet jezelf zien te redden'

Het is 15 januari 2015 als er 's ochtends vroeg een grote brand uitbreekt in een souterrain van een woning aan de Marnixstraat 117. Bewoners zitten als ratten in de val en ook twee brandweermannen komen in de problemen. Over de bewuste dag is een documentaire gemaakt die vanavond te zien is bij NPO 2.

'Ter plaatse gekomen zijn Kadir en ik naar binnen gegaan, met straal en met koevoet. Om een vrouw te zoeken die nog vermist was in de woning', vertelt brandweerman Frans Zwaneveld. Maar dan gebeurt er plots iets dat je als brandweerman nooit hoopt mee te maken: een kast valt om waardoor de brand zich verspreid en nog veel erge, Frans en Kadir worden in het brandende huis van elkaar gescheiden.

Lees ook: Vijf gewonden bij grote brand in woning Marnixstraat

'Je moet jezelf zien te redden'
'Je bent machteloos', vertelt brandweerman Kadir Yilmaz over de brand. 'Dan sta je in je eentje en de jongens staan buiten, dus je moet jezelf zien te redden.' Kadir weet zichzelf uiteindelijk te bevrijden. Maar elf bewoners zitten nog vast in het brandende pand.

Eén van de bewoners van toen vertelt in de documentaire over de bewuste dag. 'Het was vreselijk. Die lucht ook. Het rook vreselijk. Ongelooflijk, ik denk dat we allebei in shock waren.'

Lees ook: Bewoners Marnixstraat 'als ratten in de val'

Hond en kat overleven brand niet
Wonder boven wonder raken er bij de brand slechts vijf mensen gewond. Een hond en een kat overleven de brand niet. De documentaire Marnixstraat 117 wordt vanavond om 21.00 uur uitgezonden op NPO 2.

Initialiseren Google Maps
  • Kaart
  • Street view
  • Als er geen beeld verschijnt, is de locatie te ver weg van een street view locatie