Krokodillenbende voor de rechter: 'We kregen af en toe geld'

Het klinkt als een Amerikaanse serie, maar het zijn de ingrediënten van een grote Amsterdamse strafzaak die vandaag is begonnen: krokodillen die de opbrengst van een waar 'drugswarenhuis' bewaakten. In totaal stonden vandaag tien mensen terecht vanwege drugshandel en witwassen.

Lees ook: Amsterdamse 'Steve Irwin' aangehouden in zaak crystal meth

Zeven mannen en drie vrouwen stonden voor de rechtbank tijdens de eerste dag in de omvangrijke strafzaak. Volgens justitie was het een goed geordende organisatie, die werkte als een soort postorderbedrijf. Alle verdachten hadden een specifieke rol. Zo waren er koeriers, inpakkers en zelfs een vrouw die telefonische klachten van afnemers behandelde.

Marion de M. en Jospeh V. stonden bekend als inpakkers. De M. hield zich bezig met het vullen van envelopjes. Haar man V. richtte zich op andere drugs, zoals ghb. De M. vertelde dat zij en haar man af en toe geld kregen, maar dat het niet om kapitalen ging. V. vertelde ernstig ziek te zijn en zat tijdens de rechtszaak aan de mobiele beademing. Zijn vrouw zat in een scootmobiel.

Justitie gaf tijdens de rechtszaak meer duidelijkheid over de rol van de krokodillen en het drugsgeld. 'De politie is op zoek gegaan naar dat geld - drugsgeld van ruim 200 duizend euro. Dat geld is aangetroffen onder bladeren, in een krokodillenbassin. En voor dat je bij dat geld kon komen - verpakt in drie koffers - moest je het water uit het bassin laten lopen en moesten de krokodillen ook uit het bassin worden gehaald omdat je anders niet bij het geld kon komen', vertelde een woordvoerster van het OM.

Lees meer: Van coke tot crystal meth: krokodillen bewaakten opbrengst van 'drugswarenhuis'

Morgen komt de eigenaar van de krokodillen aan het woord. Tot nu toe heeft hij in alle toonaarden ontkend. Hij zegt nooit geweten te hebben dat er geld in de koffers zat, die onder het bassin lagen.