Utrechtse raadsleden ongerust over komst rappers Bijlmermeer

Utrechtse raadsleden maken zich zorgen over een optreden van de Amsterdamse rapformatie Smib op het Bevrijdingsfestival in de Domstad.

Dat schrijft De Telegraaf. In de teksten van de rappers worden vrouwen voornamelijk 'bitch' genoemd. Ook de termen 'slut', 'hoes', 'teef' en 'wijf' komen in de teksten terug. In de festivalhuisregels staat dat racistische, seksistische, beledigende en discriminerende uitlatingen niet worden getolereerd.

ChristenUnie-raadslid Maarten van Ooijen noemt de komst van de rappers in de krant 'heel bezwaarlijk'. 'Je moet hier echt een streep trekken. Laat de organisatie z’n eigen huisregels toepassen op artiesten.' Een festivalwoordvoerder vindt de onrust overdreven. 'Je kan bij elke band elk woord wel gaan checken.'

Ook VVD-fractievoorzitter Dimitri Gilissen lijkt te twijfelen. 'Opmerkelijk dat ze zo’n band uitnodigen na de commotie van vorig jaar.' In 2016 was er ophef rond het gratis festival vanwege een optreden van rapper Steen, die op Twitter had geschreven dat homoseksuele rappers naar een concentratiekamp moesten.

De bandleden zijn verbaasd en zeggen geen vrouwenhaters te zijn. 'Het is niet dat we vrouwen willen beledigen', aldus rapper Georgy.