10 jaar FRIS-feesten: geen indrinkende kids meer aan de deur

Feesten zonder alcohol, drugs of sigaretten. De FRIS-feesten, speciaal voor kinderen tussen de 12 en 16 jaar bestaan tien jaar. Gisteravond werd het jubileum gevierd in de WesterUnie met een feestje vol optredens van bekende artiesten en natuurlijk een glaasje fris.

Zonder alcohol werd er flink op lost gefeest: 'Eindelijk zijn we een keer vrij. Onze ouders kunnen ons niks zeggen', zegt een jongen. Een ander heeft het naar haar zin, maar vindt het wel wat druk. Een echte uitgaansavond dus en dat is precies de bedoeling vertelt FRIS-organisator Mitchel Bovenlander. 'Het is een verantwoorde manier om kennis te maken met het uitgaansleven, zonder alcohol, zonder drugs, niet roken.'

'Minder last van indrinkende kids'
Bovenlander vertelt hoe de feesten volgens hem hebben bijgedragen aan het een stukje bewustwording. 'Zeker nu de alcoholwet veranderd is zie je dat, hoe we vroeger nog wel eens last hadden van kids die indrinken en dan probeerden binnen te komen, we daar nu geen last meer van hebben.' En dat is opvallend. Want uit een onderzoek van de GGD en Jellinek van vorig jaar, bleek dat de gemiddelde leeftijd om met alcohol te beginnen 14,5 jaar was.

Maar niet op het FRIS-feest, want daar zegt bijna iedereen nog nooit een druppel alcohol gedronken te hebben.  'Eerlijk, ikke wel man. Ik vertel het maar eerlijk', vertelt een jonge feestganger. Zijn vriend springt meteen in: 'Ik ben een goeie jongen, ik nog niet.'

Mentaliteit bij ouders is veranderd
Ouders accepteren volgens Bovenlander steeds minder dat hun kinderen alcohol drinken. Als een kind met alcohol op een FRIS-feest wil binnenkomen, dan worden altijd de ouders gebeld, vertelt hij. 'Dan werd er nog wel eens gezegd: "Ja, ik vind het ok dat mijn kind drinkt", ook dat is minder geworden.' Als de FRIS-feesten de graadmeter zijn, gaat het dus goed met het bewustzijn van jongeren omtrent alcoholgebruik.

Initialiseren Google Maps
  • Kaart
  • Street view
  • Als er geen beeld verschijnt, is de locatie te ver weg van een street view locatie