Hermen Hulst (Guerrilla Games) 'Wij mogen van Playstation maken wat we willen'

Het hun nieuwste spel Horizon Zero Dawn verovert de Amsterdamse game-studio Guerrilla Games momenteel andermaal de wereld. 'Wij mogen van Playstation maken wat we willen'.

AT5's Over de Top sprak onlangs met Hermen Hulst, managing director van Guerrilla, over het succes van Horizon Zero Dawn. 'Hier is met honderden mensen zes en een half jaar aan gewerkt', vertelt Hulst nog maar eens. 

Tientallen miljoenen euro's
Horizon Zero Dawn geldt als de grootste media-productie die ooit in Nederland is gemaakt. Guerrilla Games is de enige Nederlandse studio die in de 'Champions League' van de mondiale game-industrie opereert. Naar verluidt was voor Horizon een operationeel budget van 45 miljoen euro beschikbaar. 'Maar een exact bedrag ga ik natuurlijk niet noemen', lacht Hulst. 

Maken wat we willen
Wel wil hij uitleggen wáárom moederbedrijf Sony / Playstation zo'n rotsvast vertrouwen in het Amsterdamse bedrijf heeft. 'We mogen maken wat we willen. Tot nu toe zijn alle games van Guerrilla winstgevend geweest. Zolang we dat vasthouden, houden we ook onze creatieve vrijheid.'

Lees ook: Silicon Valley in de stad: Amsterdam als Europese hoofdstad van de virtual reality

'In 2005 zijn we verkocht aan Playstation', vervolgt Hulst. 'Dat was ongeveer het moment dat games echt tientallen miljoenen euro's gingen kosten. Dan wordt het bedrijfsrisico natuurlijk wel groot. Maar we wilden onze ambitie niet opgeven en altijd maar op safe gaan spelen. Dus nu is het heel mooi dat we heel autonoom als Guerrilla Games kunnen maken wat we willen, maar wél onder de vleugels van Playstation en Sony.

'De stad is erg aantrekkelijk'
De honderden werknemers van Guerrilla zijn gehuisvest in een pand aan de Herengracht. 'Ik hoop dat de game-industrie zich hier verder ontwikkeld', stelt Hulst. 'De stad is erg aantrekkelijk, er zijn hier goed opgeleide mensen. De helft van ons personeel is Nederlands, de rest komt uit dertig, vijfenderig verschillende landen.

Wat wordt de volgende Horizon Zero Dawn?
Na jaren hard werk is Horizon Zero Dawn inmiddels wereldwijd verkrijgbaar. Maar tijd om te genieten is er eigenlijk nauwelijks voor Hulst. Er moet natuurlijk al weer aan de volgende game gewerkt worden. 'Hardop dromen durf ik niet, want dan gaan we al dingen weggeven. Dat moet je pas doen als je écht mooie beelden kunt laten zien', aldus Hulst.

'Maar we zijn natuurlijk al weer heel druk met de toekomst bezig. Het wordt wel weer iets met een mooie, rijke wereld. Een science-fiction universum. Guerrilla Games is groot geworden met intensieve, tactische combat. Dus ik denk dat het logisch is dat we wat dat betreft dicht bij huis blijven. Of de volgende game nóg groter wordt dan Horizon? Ik denk dat er voor ons geen weg meer terug is. Grote producties maken is nou eenmaal onze rol binnen Playstation.'

En gaat Amsterdam ooit nog een rol spelen in een spel van Guerrilla? 'Dat zou leuk zijn. Kijk om je heen! Hier is een prachtige game van te maken... Ik ga er over nadenken.'