Vijf exposities over migratie in Amsterdam

Het Stedelijk Museum wijdt tot en met de komende jaarwisseling vijf achtereenvolgende tentoonstellingen aan migratie, een van de meest besproken onderwerpen van het moment.

'Ik vind het belangrijk dat in het Stedelijk Museum te zien is hoe er vanuit de kunst wordt gekeken naar dit onderwerp, en hoe kunst ons kan confronteren met onze eigen denkbeelden en dat we in staat zijn deze te heroverwegen', aldus directeur Beatrix Ruf van het Stedelijk.

De Indiase Nalini Malani opent de reeks op 18 maart met 'Transgressions', een expositie die draait om een installatie van schilderij, video en bewegende schaduwen. Nalini Malani is volgens Ruf een grootheid in India: 'Je kunt haar vergelijken met Marlene Dumas.'

Het Stedelijk Museum haalt in de zomer ook de Zuid-Afrikaanse fotografe Zanele Muholi naar Amsterdam. Ze komt met een een serie portretten van vrouwen uit de lesbische gemeenschap in haar land. De Colombiaanse kunstenaar en activist Carlos Motta sluit af met een video-installatie over het vluchtelingenvraagstuk.